Integral Pelvic Therapy® (IPT)

Integral Pelvic Therapy® (IPT)

Integral Pelvic Therapy (IPT) is een holistische vorm van lichaamswerk rondom en in het vrouwenbekken. Het doel is om een optimale balans in het bekken te creëren. IPT werkt op alle lagen: Fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. Als bewuste vrouw heb je heel wat te halen bij deze prachtige therapie; Je kunt veilig gaan landen in je lijf en in het bijzonder in je bekkengebied. Fysieke klachten worden op een andere, nieuwe manier benaderd met goed resultaat. Het lichaamsbewustzijn in het bekken wordt verhoogd en hierdoor krijg je meer contact met dit deel van je lijf en alles wat er speelt. Daarnaast is het vrouwelijke bekken jouw creatie- en krachtplek. Wanneer je diep verbonden bent met je bekken, weet je wat je wil in je leven, kun je helder begrenzen en sta je zo stevig als een huis in de wereld. Jouw bekken is ook de plek van creatie, manifestatie en van nieuw leven. Je intuïtie, veiligheid en vertrouwen wonen hier ook. Naast de fysieke componenten kunnen al deze thema’s (aan-)geraakt worden wanneer we werken met IPT.

Ben je op zoek naar nog meer diepgang? Dan is het Jaartraject Bekkenblij misschien iets voor jou!

WAT IS IPT? In mijn praktijk werk ik ALLEEN met VROUWEN

Wanneer kan IPT jou helpen?

(Spier-) spanning in het buik- en /of bekkengebied
Pijn aan de vulva, de vagina, de baarmoeder, het heiligbeen en de onderrug
Pijn tijdens het vrijen
Onverklaarbare pijn in het bekkengebied
Geen zin om te vrijen
Vaginisme
Traumatische ervaringen in het bekken (bevallingen, grensoverschrijdende handelingen, gewild of ongewild)
Weinig gevoelsverbinding met je bekken
Een aanhoudend onveilig gevoel in jezelf
Schuld en/of schaamte rondom bekken issues
Menstruatieklachten en PMS
Endometriose
Fertiliteitsproblemen
Klachten na een bevalling, zoals incontinentie of pijn. Ook bij lichte verzakkingen.

Heb je een klacht in je bekken die er niet bijstaat? Neem gerust contact met me op, niet alle indicaties voor IPT worden hier genoemd.

Ben je (nog) niet klaar voor inwendig werk maar wil je wel uitwendig bekkenwerk ontvangen met de technieken van IPT? Kijk eens bij de Bekkenmassage! Deze sessies worden deels vergoed!

Belangrijke pijlers van IPT®

De pijlers van IPT vormen het kader waarbinnen ik werk. Je zou ze kunnen zien als ‘de kapstok’ of het ‘geraamte’ van een sessie;

Hulpvraag

Jouw hulpvraag is de rode draad die door de sessie(-S) heen loopt. Er bestaat een hulpvraag op lange termijn waar we naar kijken tijdens de intake, wat wil je bijvoorbeeld na drie sessies bereikt hebben? De hulpvraag op korte termijn nemen we mee als intentie in het hier en nu, voorafgaand aan de sessie. “Wat is jouw wens/verlangen voor deze sessie?”

Embodied Consent

Ofwel belichaamde toestemming. Dit betekent dat ten alle tijden alle aanrakingen vooraf met je worden afgestemd en alleen worden uitgevoerd wanneer er een volledige JA gevoeld wordt in hoofd, hart en lijf. Het is vaak diep rakend om te ervaren dat een ‘Nee’ net zo welkom is als een ‘Ja’ of een ‘Misschien’, want hoe vaak werd dit echt gehoord en gerespecteerd in jouw leven? Hoe vaak slikte je je ‘Nee’in, durfde je het niet te uiten? Door het embodied consent tijdens de sessie ervaar je de Vrijheid om te voelen wat jij nu voelt, dit te uiten en de ruimte en het respect van de ander die dit welkom heet. Dit werkt diep door in je leven, op alle vlakken.

Maatwerk

IPT is echt maatwerk en is hierdoor volledig op jou en jouw proces afgestemd. Daarom is er geen vast protocol maar volgen we jouw lijf en wensen en krijg je precies wat er op dat moment nodig is om jou te ondersteunen in je proces. De kaders waarbinnen ik werk, staan er om een veilige bedding te creëren.

Veiligheid

Ik werk bij trauma (in het bekkengebied) altijd met het Window Of Tolerance. Dat betekent dat we veilig werken aan het opbouwen van je draagkracht. We zorgen ervoor dat het zenuwstelsel niet overbelast raakt en alles kan integreren. Dit doen we vooral door het toepassen van emotie regulatie; het neutraal Aanwezig zijn bij fysieke sensaties, emoties en/of beelden, in het hier en nu. Door binnen dit window emotieregulatie toe te passen, leer je om niet ‘weg te gaan’ bij wat je voelt maar ermee in verbinding te blijven vanuit een veilige plek zonder dat je overspoeld raakt.

Uit het verhaal blijven

Tijdens een IPT sessie worden emoties geuit en doorleefd zonder in dialoog te gaan (tenzij noodzakelijk voor een professionele begeleiding). ‘Uit het verhaal blijven’ betekent dat we je emoties niet gaan analyseren of ‘het waarom’ gaan achterhalen. Ze zijn er gewoon en krijgen alle ruimte en aandacht zonder er iets mee te doen.

Integrale werkwijze

IPT is een integrale ofwel holistische therapie, net als de rest van de sessies die ik aanbied. Dat betekent dat we werken vanuit het principe dat ons lijf, onze emoties, gedachten en onze energetische laag met elkaar zijn verbonden en een geheel vormen. Deze lagen beïnvloeden elkaar onderling; wanneer je een gedachte verandert, voel je je vaak minder emotioneel. Wanneer je spanning loslaat uit weefsel, kan de energetische blokkade op die plek ook oplossen. Zo zijn er nog heel veel andere voorbeelden van de onderlinge samenhang en beïnvloeding van deze lagen.

IPT 2

Hoe ziet een IPT sessie eruit?

Een IPT sessie is procesgericht, niet doelgericht. We volgen het lichaam en een IPT sessie is volledig op jouw wens/hulpvraag afgestemd. Er bestaat dus geen vaste werkwijze of strak protocol en iedere sessie verloopt anders. De uitleg die ik hier beschrijf, is verkort en versimpeld om je een beeld te geven van hoe het eruit kan zien.

Gratis kennismakingsgesprek

Wanneer je het fijn vindt om kennis te maken voorafgaand aan de intake, ben je welkom voor een telefonische kennismaking. Vind je het fijner om te beeldbellen dan is dit ook een mogelijkheid. Het gesprek duurt ongeveer 15 minuten. Wanneer het goed voelt, kunnen we een afspraak voor intake plannen.

Intake

Voorafgaand aan je sessie vind er een intake plaats. Deze is verplicht en staat los van de eerste sessie. De intake duurt ongeveer een uur en hierin bespreken we uitgebreid het intakeformulier, je persoonlijke- en medische bijzonderheden en je hulpvraag. Een intake dient om hulpvraag-en aanbod op elkaar af te stemmen, helder te maken wat je wil bereiken met IPT en na te gaan of je indicatie passend is voor IPT sessies. Als dat zo is, doe ik een voorstel met betrekking tot de IPT sessies. We maken een afspraak voor een eerste sessie wanneer dit voor beiden kloppend voelt.

Je eerste IPT- sessie

Bij een volledige Ja gaan we van start met de eerste sessie IPT. Een sessie duurt +/- twee uur. Na het delen van je hulpvraag voor deze sessie, begeleid ik je op weg naar de behandeltafel. Hierbij gebruik ik altijd het embodied consent en zal ik je bij iedere stap om belichaamde toestemming vragen. Je gaat op de behandeltafel liggen en je wordt afgedekt met dekens. Bovenkleding en sokken mogen aanblijven. We nemen de tijd zodat je kunt aankomen in de ruimte en op de behandeltafel en wanneer je er klaar voor bent, kom ik tegenover je op de behandelbank zitten met mijn gezicht naar je toe. Jouw benen liggen over mijn benen heen. Zo hebben we optimaal contact en kan ik het hele bekkengebied bereiken.

Ik begeleid je steeds via het embodied consent in elke nieuwe stap en wanneer je er klaar voor bent, start ik met het behandelen van het uitwendige bekken, daarna de vulva en uiteindelijk het inwendige vaginale gebied. Wanneer de sessie compleet en afgerond voelt, krijg je de tijd om na te voelen. Ik ga dan van de behandeltafel af. Meestal bespreken we de sessie kort na en het kan voorkomen dat je tips en oefeningen mee krijgt wanneer je dat wil.

Vervolgsessie(-s)?

Of en wanneer je een vervolgsessie wilt, ligt helemaal aan jou en je hulpvraag. De meeste vrouwen geven aan dat ze na 3 IPT sessies hun hulpvraag (grotendeels-) hebben afgerond. Soms is het wenselijk om een ‘onderhoudssessie’ te plannen, bijvoorbeeld bij chroniciteit of externe factoren waardoor je minder goed kunt herstellen.

Extra opties: Bekken zelfmassage & Partnersessies

Vanaf 2025 zal ik regelmatig middagen organiseren waarin je leert je eigen bekken uitwendig en optioneel inwendig te masseren om het bindweefsel soepel en vrij te houden. Door zelfmassage onderhoud je de verbinding met je bekkengebied, vergroot je het bekkenbewustzijn en zorg je dat blokkades zich minder ophopen in dit gebied. Stap voor stap leid ik je er doorheen. Zelfmassage is een krachtige tool voor bekkenzelfzorg. Hou de website in de gaten voor de data!

De manier waarop je relateert met een partner kom je vrijwel altijd tegen wanneer je IPT sessies volgt. Vaak verandert er door de IPT sessies een heleboel in jezelf. Je wordt je bewuster van je grenzen, je sensualiteit en je seksualiteit, je wensen & verlangens en de manier waarop je aangeraakt wil worden. Het is soms lastig voor een partner te begrijpen waar jij nu bent aangeland en waarom je niet meer tevreden bent met hoe het was.

In een partnersessies is er aandacht voor vertraging, Bewuste Aanraking, communicatie, verbindingsoefeningen, het verdiepen van de harts verbinding en alles wat nodig is jullie relatie naar een next level te brengen vanuit liefdevolle helderheid. Jullie hulpvraag loopt daarbij als een rode draad door de sessie heen. Er worden nooit seksuele handelingen verricht en kleren blijven aan. Je bent Welkom met jouw lief! Neem contact met me op wanneer jullie beiden verder willen groeien.

Wat mag je van mij verwachten?

Jij bepaalt wat je komt doen en hebt de controle over de inhoud van de IPT sessie, ik draag zorg voor de veilige kadering en bedding zodat jij kunt voelen wat je wilt uitwerken. Ik ben er om jouw proces te dienen, het makkelijker voor je te maken en bij je te zijn wanneer het moeilijk wordt. Ik ben 100% Aanwezig met liefdevolle aandacht en begeleiding en breng je net iets verder dan waar je zelf bij kunt. Ik vraag je erbij te blijven wanneer het lastig is en ik nodig je uit dieper te gaan waar nodig. Ik ben je anker dat ‘buiten blijft’. Dichtbij maar zonder oordeel.

Welkom! Marjolein.

Beroepsvereniging en klachtencommissie

Voor deze bijzondere, prachtige vorm van lichaamswerk ben ik aangesloten bij de IPTA, de Beroepsvereniging voor IPT- therapeuten onder lidnummer #22-04. Hierdoor volg ik alle na-en bijscholing die verplicht is op dit vakgebied, en heb ik regelmatig intervisie momenten met therapeuten en docenten. Heb je een klacht of geschil ten aanzien van een IPT- sessie? Dan vraag ik je deze altijd eerst met mij te bespreken. Wanneer wij er niet uitkomen, kun je je wenden tot de nibig.

ipt-logo-1