Cranio-sacraal therapie

“Toen ik begon te voelen, veranderde mijn hele leven” – Wendy

Deze lichaamsgerichte therapie helpt je te verbinden met jouw kern en sluit aan op jouw hulpvraag van dat moment. Voelen, ervaren en belichamen staat centraal. Er wordt in deze sessies helder welke stap jij mag gaan maken en hoe je hier naar handelt in je leven.

Als bewuste vrouw is het belangrijk dat je goed geaard bent en blijft. Dat je je grenzen op tijd aangeeft en sterk verbonden blijft met jouw kern. Dat je vrij laat wat jou niet meer dient en dat je sterk in je schoenen staat. Cranio Sacraal Therapie is een prachtige vorm van lichaamswerk die je hiermee kan helpen. Door contact te maken met je lijf en je opgeslagen spanningen en emoties te doorvoelen, voel je jezelf weer en wat jij wilt in jouw leven!

Fascinerende Fascia!

Fascia is een bindweefselvlies dat door je lichaam heen loopt en alles met elkaar verbindt. Het bestaat voornamelijk uit water en heeft daardoor het vermogen om op te slaan, los te laten, te verbinden, te beschermen, te dragen. Het loopt werkelijk overal en is rijker aan doorgeef-luikjes (verbindingen) dan ons zenuwstelsel! Fascia heeft contact met alle systemen in ons lijf (hormoonstelsel, zenuwstelsel, zenuwstelsel, ademhaling etc) en beïnvloedt deze. De kracht en samenhang van dit ingenieuze netwerk wordt vaak onderschat in de geneeskunde, maar gelukkig horen we er tegenwoordig steeds vaker over. Er is veel onderzoek naar dit fascinerende spinnenwebvlies dat alles in jou met elkaar verbindt.

In de Cranio Sacraal Therapie werken we met de fascia omdat emoties, ervaringen, herinneringen, spanningen en trauma’s er kunnen worden opgeslagen. Wanneer dit gebeurt, ontstaan er een soort ‘knoopjes’ in het bindweefselvlies waardoor je uiteindelijk pijn krijgt, niet lekker in je vel zit, of sommige organen minder goed gaan functioneren. Wanneer we deze ‘knoopjes’ opzoeken met behulp van zachte, bewuste aanrakingen op het lichaam, kunnen ze zich weer ontladen (release) waardoor de fascia weer goed kan bewegen en haar werk kan doen. Je klachten lossen op en je zit weer lekker in je vel.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel neemt een belangrijke plek in binnen de Cranio Sacraal Therapie. Het centrale zenuwstelsel omvat je hersenen en je ruggenmerg, en loopt van je hoofd tot aan je heiligbeen, ingebed binnen de veilige harde schedel en wervelkolom. Het zwemt in vocht zodat het goed beschermd is tegen schokken en klappen. Dit hersen-en ruggenmergsvocht wordt in je hersenen gemaakt en de aanvoer daarvan is groter dan de afvoer. Hierdoor ontstaat er een toe-en afneembare stroom hersenvocht, een pompbeweging. Wij noemen dit het Cranio Sacraal Ritme. Het mooie is dat dit ritme door je hele lijf voelbaar is via de fascia (bindweefselvlies) en dat is waar ik mijn handen op neerleg. Storingen in het zenuwstelsel worden opgespoord via de fascia en het ontladen van de fascia heeft weer invloed op het Cranio Sacraal Ritme. Zo wordt het zelfgenezend vermogen in je lijf aangespoord en het parasympatische zenuwstelsel voor rust en herstel gestimuleerd. Cranio Sacraal Therapie is daarom ook een heel ontspannende en prettige therapie.

Van klacht naar Wijsheid

Cranio Sacraal Therapie verhoogt je lichaamsbewustzijn door middel van zachte aanrakingen op het geklede lichaam. Doordat je aandacht naar de plek onder mijn handen gaat, wordt je je bewust van hoe het eigenlijk op die plek voelt. Via je waarneming (hard, warm, drukkend) maak je bewust contact met die plek. Maar je maakt ook bewust contact met wat er eventueel ónder je fysieke klachten zit. Dit kan bijvoorbeeld een oud patroon zijn, een onverwerkte emotie, een herinnering  aan je kindertijd of aan een traumatische gebeurtenis. Jouw lijf (fascia) weet dus alles, ook wanneer je je daar niet met je hoofd bewust van bent. Cranio leidt je regelrecht naar je lichaamswijsheid.

Trauma & Emotieregulatie

Wanneer je (hoog-) sensitief bent, zijn veel therapieën vaak te heftig en ontregelen daardoor je zenuwstelsel. Cranio Sacraal Therapie één van de meest zachte behandelingen bij trauma. Wanneer er sprake is van trauma, blijven we tijdens je sessie uit de herbeleving, maken we de stappen klein en overzichtelijk, vertragen we zoveel als nodig is om het zenuwstelsel te blijven volgen en te reguleren. Ik gebruik tijde deze sessies altijd de window of tolerance. Dat is het kader waarbinnen de veilige bedding zich bevindt en je zenuwstelsel de prikkels kan verwerken en integreren.

Emotieregulatie betekent dat we op zoek gaan naar ‘het midden’ in jou: De plek waar jij aandachtig stuurt en controle houdt over hoe je je verhoudt tot de lading van het trauma in je lijf. Dat betekent dat het de bedoeling is dat je niet meer ‘verdrinkt’ in een emotie en dat deze jou niet overspoelt, maar ook dat je niet ‘wegblijft’ van de emotie waardoor je er geen verbinding mee kunt maken. Het midden is de plek waar de transformatie en integratie plaats kan vinden en ik help je het midden te vinden en te houden. Je keert als het ware ’te sturen waar je met je aandacht bent’.

Innerlijk Kind & Re-parenting

Heel vaak komt er hechtingsproblematiek naar voren tijdens een sessie Cranio Sacraal Therapie. Onverwerkte kind-stukken worden vaak opgeslagen in de fascia en door de aanraking weer naar je bewustzijn gebracht. Wanneer je in je leven steeds vastloopt in hetzelfde thema, kun je er bijna van uitgaan dat jouw innerlijke kind roept om jouw liefde, aandacht en hulp. Ik begeleid je om de weg naar elkaar weer te vinden en jullie harts verbinding te herstellen. Zo kun jij leren om zelf voor je Innerlijk Kind te zorgen en haar alles geven wat ze heeft gemist van haar ouders. Dit noemen we in de Cranio Sacraal Therapie re-parenting (her-ouderen).

Het zijn prachtige, kwetsbare, en soms ingewikkelde stukken om mee te werken die enorm veel inzicht, ruimte en ‘Nieuwe Jij’ geven. In deze processen pluk je echt gouden vruchten van je innerlijk werk en word je wie je werkelijk Bent. Je laat vrij wat jou niet meer dient en doet het nu op jouw manier, ongeacht wat je geleerd is vroeger. Hierdoor kun je helemaal belichamen wie jij ten diepste bent.

Belichaming

Belichaming is ontzettend belangrijk bij Cranio Sacraal Therapie. Zonder belichaming komt er geen echte verandering in je leven. Je kunt patronen wel inzien, begrijpen, voelen en doorvoelen….maar hoe dan praktisch verder in het échte leven? Op het moment dat je mijn praktijk uitstapt, heb je concrete tools in handen om je nieuwe patronen te oefenen en ernaar te handelen. Het ‘Belijven’ betekent dat al je cellen in je lijf het met deze nieuwe fase eens zijn en je laten weten wat er praktisch nodig is om dit te integreren in je leven. Zodat het niet blijft bij ‘weten’ en inzichten, maar zodat er ook daadwerkelijk iets verandert.

We volgen je lijf

Cranio Sacraal Therapie is een bijzondere vorm van lichaamsgerichte therapie waarbij de processen worden afgestemd op wat jou Nu verder brengt. Je gaat van denken naar voelen. Van willen naar Overgave. Van moeten naar Niets Doen. Van spanning naar ontspanning. Van afwezigheid naar Aanwezig Zijn. Van onrust naar rust. Van druk naar ruimte. Er bestaan geen vaste protocollen en je lijf wijst ons de weg met haar oneindige schat aan wijsheid.

Neem angst bijvoorbeeld, deze emotie is niet te reguleren vanuit het denken. Je kunt wel tegen jezelf zeggen dat je niet zo bang moet zijn voor spinnen, maar dat helpt niet om de angst te verminderen. Om angst te reguleren, moet de interventie altijd plaatsvinden in het lijf, dat heet de ‘bottum-up’ werkwijze. Dat is precies wat er tijdens een Cranio Sacraal sessie gebeurt. Het lijf heeft de wijsheid en het hoofd is een goede vertaler en ondersteuner. Ze zijn beiden even belangrijk en werken met- niet tegen- elkaar.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag ervaren wat Cranio Sacraal Therapie voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op via de button.

img_1782

Indicaties Cranio Sacraal therapie

(Hoogsensitiviteits-) klachten
Gebrek aan energie, vermoeidheidsklachten
Niet goed in je vel zitten
Moeilijk je grenzen aan kunnen geven
Verdriet en/of (rouw-) processen waarin je merkt dat je vastloopt en herhaalt zonder dat het beter wordt
Het gevoel hebben uit balans te zijn
Aanhoudende (verstorende) emoties die je blokkeren
(Emotionele-) traumata waardoor je vastzit in emoties of er juist helemaal niet mee in contact kunt komen
(Faal-) angst
Depressiviteit
Slaapproblemen zoals moeilijk in-en doorslapen
Hoofdpijn en Migraine
Chronische pijnklachten in je lichaam die niet of weinig reageren op reguliere behandeling
Onbegrepen klachten
Stress en burn- out klachten
Maag-en darm problematiek
Lichte hernia’s
Klachten (van de wervelkolom) die steeds terugkomen

Indicaties voor kinderen:

Slecht slapen of eten
Onrustklachten
Slecht tegen veranderingen kunnen
(Faal-) Angsten
Bedplassen of zindelijkheidsproblematiek
Vermoeidheidsklachten, vaak ziek zijn
Buikpijn en hoofdpijn klachten
Pijn en ongemakken tijdens het dragen van een beugel

Heb je twijfels of je met jouw klachten bij mij aan het goede adres bent? Neem contact met me op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!