Integral Pelvic Therapy® (IPT)

Wat is Integral Pelvic Therapy® (IPT)?

IPT is een holistische vorm van lichaamswerk rondom en in het vrouwenbekken. Het doel is om een optimale balans in het bekken te creëren. IPT werkt op alle lagen: Fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Als sensitieve vrouw heb je heel wat te halen bij deze prachtige therapie; Je kunt veilig gaan landen in je lijf en in het bijzonder in je bekkengebied. Fysieke klachten worden op een andere, nieuwe manier benaderd met goed resultaat. Het lichaamsbewustzijn in het bekken wordt verhoofd en hierdoor krijg je meer contact met dit deel van je lijf en alles wat er speelt. Daarnaast is het vrouwelijke bekken jouw creatie- en krachtplek. Wanneer je diep verbonden bent met je bekken, weet je wat je wil in je leven, kun je helder begrenzen en sta je zo stevig als een huis in de wereld. Jouw bekken is ook de plek van creatie, manifestatie en van nieuw leven. Je intuïtie, veiligheid en vertrouwen wonen hier ook. Naast de fysieke componenten kunnen al deze thema’s (aan-)geraakt worden wanneer we werken met IPT.

Ik geef regelmatige gratis lezingen over IPT en de werkwijze in mijn praktijk.

ipt-logo-1

Wanneer kan IPT jou helpen?

(Spier-) spanning in het bekkengebied
Pijn aan de vulva, de vagina, de baarmoeder, het heiligbeen en de onderrug
Pijn tijdens het vrijen
Onverklaarbare pijn in het bekkengebied
Geen zin om te vrijen
Vaginisme
Traumatische ervaringen zoals grensoverschrijdende handelingen, gewild of ongewild
Traumatische bevallingen
Je bekken niet goed kunnen voelen of er niet met je aandacht naartoe kunnen; Gebrek aan verbinding met je bekken
Een aanhoudend onveilig gevoel in jezelf
Gevoelens van schuld en/of schaamte
Menstruatieklachten zoals veel pijn tijdens de menstruatie, overvloedige menstruatie
PMS
Endometriose
Fertiliteitsproblemen
Klachten na een bevalling, zoals incontinentie of pijn

Heb je een klacht in je bekken die er niet bijstaat? Neem gerust contact met me op, niet alle indicaties voor IPT worden hier genoemd.

Belangrijke pijlers van IPT®

De pijlers van IPT vormen het kader waarbinnen ik werk. Je zou ze kunnen zien als ‘de kapstok’ of het ‘geraamte’ van een sessie;

Embodied Consent

Ofwel belichaamde toestemming. Dit betekent dat ten alle tijden alle aanrakingen vooraf met je worden afgestemd en alleen worden uitgevoerd wanneer er een volledige JA gevoeld wordt in hoofd, hart en lijf. Het is vaak diep rakend om te ervaren dat een ‘Nee’ net zo welkom is als een ‘Ja’ of een ‘Misschien’, want hoe vaak werd dit echt gehoord en gerespecteerd in jouw leven? Hoe vaak slikte je je ‘Nee’in, durfde je het niet te uiten? Of paste je je aan, aan de behoefte of wensen van de ander? Tijdens een IPT sessie ervaar je de Vrijheid om te voelen wat jij nu voelt, dit te uiten en de ruimte en het respect van de ander die dit welkom heet. Dit werkt diep door in je leven, op alle vlakken.

Hulpvraag

Jouw hulpvraag is de rode draad die door de sessie(-S) heen loopt. Er bestaat een hulpvraag op lange termijn waar we naar kijken tijdens de intake, wat wil je bijvoorbeeld na drie sessies bereikt hebben? De hulpvraag op korte termijn nemen we mee als intentie in het hier en nu, voorafgaand aan de sessie. “Wat is jouw wens/verlangen voor deze sessie?”

Maatwerk

IPT is echt maatwerk en is hierdoor volledig op jou en jouw proces afgestemd. Daarom is er geen vast protocol maar volgen we jouw lijf en wensen en krijg je precies wat er op dat moment nodig is om jou te ondersteunen in je proces. De kaders waarbinnen ik werk, staan er om een veilige bedding te creëren.

Veiligheid

Veiligheid. Ik werk bij trauma in het bekkengebied altijd met het window of tolerance. Dat betekent dat we veilig werken aan het opbouwen van je draagkracht en dit doen we vooral door het toepassen van ‘felt sense’; het neutraal Aanwezig zijn en blijven bij fysieke sensaties, emoties en/of beelden, in het hier en nu. Door binnen dit window ook emotieregulatie toe te passen, leer je om niet ‘weg te gaan’ bij wat je voelt maar ermee in verbinding te blijven vanuit een veilige plek. Dit is een proces wat we in beginsel samen doen en waarin je controle leert te krijgen wanneer je overweldigd wordt door emoties of herinneringen. Wanneer je beter kunt ‘sturen’, kun je ook thuis gaan oefenen.

Uit het verhaal blijven

Emoties mogen worden geuit en doorleefd zonder in dialoog te gaan (tenzij noodzakelijk voor een professionele begeleiding). In je fascie (bindweefselvlies) worden onderdrukte spanningen en emoties opgeslagen. Tijdens de sessies gebruik ik ook veel zachte bindweefsel rekkingen (uitwendig en inwendig als nodig) waardoor emoties uit de fascie ontladen kunnen worden. Hierdoor laat je lijf spanning los waardoor klachten verminderen of oplossen.

Integrale werkwijze

IPT is een integrale ofwel holistische benadering. Dat betekent dat ik werk vanuit het principe dat ons lijf, onze emoties, gedachten enz. met elkaar zijn verbonden en een geheel vormen. De lagen beïnvloeden elkaar onderling en werken samen; wanneer je een gedachte verandert, voel je je anders. Wanneer je spanning loslaat uit weefsel, kan de energetische blokkade op die plek ook oplossen. Zo zijn er nog heel veel andere voorbeelden van de onderlinge samenwerking en beïnvloeding van de lagen. Binnen een IPT sessie worden al deze lagen gezien en zijn helemaal welkom. Hieronder volgt een beknopte beschrijving per laag;

FYSIEKE/LICHAMELIJKE LAAG
Als IPT Practitioner maak ik zacht, Aanwezig contact met het bindweefsel en de spieren en botten van je bekken, zowel uitwendig als inwendig. Ik onderzoek en behandel vastzittend weefsel en maak contact met pijnlijke punten (triggerpoints) op de beenderen en spieren van je bekken. Ook het inwendige spier- en bindweefsel wordt behandeld zodat spanningen kunnen worden losgelaten. Met behulp van zachte weefsel rekkingen, drukpunt behandeling en volledige Presence (Aandacht), nodigen we jouw weefsel uit om spanningen los te laten. Hierdoor ontstaat er betere weefseldoorbloeding, zachtheid, flexibiliteit en ruimte, en kunnen verklevingen zich oplossen. De fysieke bekken balans herstelt zich. Doordat we werken met aanraking & Aandacht, kun je je bekken bewuster waarnemen en beter voelen waardoor je meer gaat ‘stromen’ en aanweziger bent in je eigen bekken.

EMOTIONELE/GEVOELS LAAG
Emotie is energie in beweging. Emoties dienen door je heen te stromen zodat je ze kunt gebruiken als richtingaanwijzer en ze niet ‘vast gaan zitten’. Vaak echter durven of kunnen we emoties niet uiten en onderdrukken we de stroming ervan. Wanneer je ze langere tijd onbewust verstopt hebt in je lijf, dan zijn ze terug te vinden als harder weefsel, spier spanningen en pijnklachten. Ook het ‘niet kunnen aarden’ hoort hier vaak bij; Er zit bijna letterlijk iets in de weg om volledig in je bekken te landen. Meestal ben je je hier niet zo bewust van totdat je lijf protesteert. Het vrouwelijke bekken is dé plek om  spanningen en emoties vast te zetten, vandaar dat er bij het (intieme-) bekkenwerk bijna altijd emoties gaan stromen. En dit is goed! Zo stroom je weer en ruim je op wat er misschien al lange tijd vast zat in je bekken. In een sessie ben en blijf  ik volledig Aanwezig bij jou en je emoties, waardoor je je veilig, gezien en gehoord voelt en jouw emoties weer vrijelijk en natuurlijk kunnen stromen. Het mooie is dat hier de verbinding met de fysieke laag voelbaar is: Op het moment dat de emotie doorvoeld is, is de weefselspanning nihil.

MENTALE/GEDACHTEN LAAG
Gedachten en overtuigingen beperken ons en maken dat we ons onvrij kunnen voelen in ons bekken. Schaamte over je lijf en oordelen (te dik, te dun, niet mooi, niet sterk, te groot, te klein en noem maar op), groeien vaak met ons mee vanuit de kindertijd. Tijdens een IPT sessie besteed ik hier -wanneer nodig- aandacht aan. Hoe praat je tegen jezelf? Hoe praat je over je lichaam en vooral over je bekkengebied? Wat heb je vroeger geleerd en klopt dat met de realiteit? Hier hoort ook het relationele stuk bij: Wat denk jij dat je partner verwacht op seksueel gebied, wat heb je hierover geleerd thuis en klopt dat met wat jij ten diepste voelt en wilt leven? Andere gedachten leiden tot een ander gevoel, een anders handelen en een andere ervaring in je leven. Die beter past bij wie jij bent. Ook de mentale laag werkt door en samen met de andere lagen.

ENERGETISCHE/INTENTIE LAAG
Alles is Energie! Jij bent als vrouw eigenlijk een (prachtig!) pakketje atomen. Al je cellen vibreren en trillen, jij bent energie! En energie trilt, leeft, beweegt en is vooral levendig. Binnen de IPT gebruiken we energie in verschillende vormen: We nemen een intentie mee in de sessie, we sturen soms een ‘blessing’ naar een bepaald gebied en we werken met liefdevolle Aandacht. Dat is ook energie en die komt aan op de plek die het moeilijk heeft of waar spanning voelbaar is. Deze plekken voelen vaak anders aan in je bekken, bijvoorbeeld een deel van de vulva dat je minder goed kunt waarnemen en dat wat kouder aanvoelt. Daar stroomt de energie minder of is een energetische blokkade. Door je Aandacht erbij te houden, en de zachte aanraking te voelen, kan de blokkade zich oplossen en het gebied weer gaan stromen.

SPIRITUELE/KOSMISCHE EENHEIDS laag
Je ziel is verbonden met alle andere zielen. Je bent verbonden met je voorouders, overleden dierbaren, met de planten, het dierenrijk , de kosmos en de aarde. Binnen de IPT sessie vind je dit terug in het werken met familiesystemen, maar zeker ook met bijvoorbeeld het collectieve vrouwenveld. Hierin zijn we momenteel op aarde veel mee aan het werk zodat we onze kracht hervinden, opstaan en voorgoed de banden doorsnijden met alles wat ons onderdrukt(-e). Het is ongelofelijk helend, mooi en magisch wanneer er tijdens een sessie met deze verbindingen wordt gewerkt. Het brengt je bij je missie en je power, in verbinding met al die andere powervrouwen!

IPT 2

Hoe ziet een IPT sessie eruit?

Een IPT sessie is procesgericht, niet doelgericht. We volgen het lichaam en een IPT sessie is volledig op jou en jouw proces en hulpvraag afgestemd. Er bestaat dus geen vaste werkwijze of strak protocol en iedere sessie verloopt anders. De uitleg die ik hier beschrijf, is verkort en versimpeld om je een beeld te geven van hoe het eruit kan zien.

Intake

Voorafgaand aan je sessie vind er een intake plaats. Deze is verplicht en staat los van de eerste sessie. De intake duurt ongeveer een uur en hierin bespreken we uitgebreid het intakeformulier, je persoonlijke- en medische bijzonderheden en je hulpvraag. Een intake dient om hulpvraag-en aanbod op elkaar af te stemmen, helder te maken wat je wil bereiken met IPT en na te gaan of je indicatie passend is voor IPT sessies. Als dat zo is, doe ik een voorstel met betrekking tot de IPT sessies. We maken een afspraak voor een eerste sessie wanneer dit voor beiden kloppend voelt.

Je eerste IPT- sessie

Bij een volledige Ja gaan we van start met de eerste sessie IPT. Een sessie duurt anderhalf tot twee uur. Na het delen van je hulpvraag voor deze sessie, begeleid ik je op weg naar de behandeltafel. Hierbij gebruik ik altijd het embodied consent en zal ik je bij iedere stap om belichaamde toestemming vragen. Je gaat op de behandeltafel liggen en je wordt afgedekt met dekens. Bovenkleding en sokken mogen aanblijven. We nemen de tijd zodat je kunt aankomen in de ruimte en op de behandeltafel en wanneer je er klaar voor bent, kom ik tegenover je op de behandelbank zitten met mijn gezicht naar je toe. Jouw benen liggen over mijn benen heen. Zo hebben we optimaal contact en kan ik het hele bekkengebied bereiken.

Ik begeleid je steeds via het embodied consent in elke nieuwe stap en wanneer je er klaar voor bent, start ik met het behandelen van het uitwendige bekken, daarna de vulva en uiteindelijk het inwendige vaginale gebied. Wanneer de sessie compleet en afgerond voelt, krijg je de tijd om na te voelen. Ik ga dan van de behandeltafel af. Meestal bespreken we de sessie kort na en het kan voorkomen dat je tips en oefeningen mee krijgt wanneer je dat wil.

Vervolgsessie(-s)?

Of en wanneer je een vervolgsessie wilt, ligt helemaal aan jou en je hulpvraag. De meeste vrouwen geven aan dat ze na 3 IPT sessies hun hulpvraag (grotendeels-) hebben afgerond. Soms is het wenselijk om een ‘onderhoudssessie’ te plannen, bijvoorbeeld bij chroniciteit of externe factoren waardoor je minder goed kunt herstellen.

Beroepsvereniging en klachtencommissie

Voor deze bijzondere, prachtige vorm van lichaamswerk ben ik aangesloten bij de IPTA, de Beroepsvereniging voor IPT- therapeuten onder lidnummer #22-04. Hierdoor volg ik alle na-en bijscholing die verplicht is op dit vakgebied, en heb ik regelmatig intervisie momenten met therapeuten en docenten. Heb je een klacht of geschil ten aanzien van een IPT- sessie? Dan vraag ik je deze altijd eerst met mij te bespreken. Wanneer wij er niet uitkomen, kun je je wenden tot de nibig.

Wat mag je van mij verwachten?

Ik ben er voor jou. Jij bepaalt en hebt de controle over de inhoud van de IPT sessie, ik draag zorg voor de veilige kadering en bedding zodat jij kunt voelen wat je wilt uitwerken. Ik ben er om jouw proces te dienen, het makkelijker voor je te maken en bij je te zijn wanneer het moeilijk wordt. Ik ben 100% Aanwezig met liefdevolle aandacht en begeleiding en breng je net iets verder dan waar je zelf bij kunt. Ik vraag je erbij te blijven wanneer het lastig is en ik nodig je uit dieper te gaan waar nodig. Ik begrens wanneer het teveel wordt voor je systeem, schijn een lichtje op donkere plekken, ik ben je anker dat ‘buiten blijft’. Dichtbij maar zonder oordeel.

Ik breng mijn aanwezigheid en liefde in, mijn warmte en mijn zachte kracht, mijn humor, intuïtie en lichtheid.

Je bent welkom!

Liefs, Marjolein.

IPT 3