In Uncategorized

Rouwen. Daar had ik het vandaag over met een collega. Dat rouwen in deze snelle tijd vaak niet meer mag…Dat we de tijd niet meer (mogen) nemen om intens verdrietig te zijn. Dat mensen sneller ‘klaar moeten zijn’ met hun verdriet van zichzelf en hun omgeving. Een huisarts die rouwen vandaag de dag al snel als ‘depressie’ bestempelt en medicatie voorschrijft als ze langer duurt dan drie maanden…
Of van vrienden om hen heen die vinden dat ‘het nu wel echt tijd wordt weer eens verder te gaan met je leven’. Harde woorden als je verdriet groter is dan je aankunt en woorden die zeker niet helpend zijn op zo’n moment! En dan is het lastig om bij jezelf te blijven en jezelf alle ruimte te mogen geven om te rouwen, ook als het langer duurt dan iedereen ‘normaal’ vindt….want wat is normaal? Is er wel een normaal? Je bent nu eenmaal verdrietig als je verdrietig bent en het duurt zolang als het duurt. Om alle fasen van het rouwproces te doorvoelen, ben je gewoon opeens een heel eind verder in je leven. En daar is niets mis mee zolang je niet in je verdriet verdrinkt of ‘vastloopt’ in de emotie-kluwe.

Ooit zei een therapeute tegen mij:’Rouw is Rauw’.
En dat is wat ik ook vaak zeg tegen mensen die bij mij komen terwijl ze in de rouw zijn of ‘vastlopen’ in hun rouwproces. Wat kan ik betekenen als Cranio Sacraal Therapeute voor iemand die rouwt? Allereerst: Geruststellen dat het oke is om verdrietig/boos of wat dan ook te zijn en het alle tijd te geven om te Helen. Samen de fasen van het rouwproces benoemen en kijken naar waar je Nu staat en wat er nog mag komen. En vooral: Voelen naar wat er NU nodig is voor jou om dit proces te doorvoelen en te doorleven op jouw manier zodat je straks weer verder kunt. Dat kan zijn: De Kracht en Stabiliteit terug vinden in je lijf als het verdriet je dreigt weg te spoelen. Maar het kan ook zijn: emoties releasen (vrijlaten) zodat er weer ruimte komt in je lijf en je hoofd. De druk er als het ware even afnemen zodat je op adem kunt komen. Want het is oke om verdrietig te zijn. Rouw is Rauw.

Heb je hulp nodig? Neem contact met me op!

Liefs,

Marjolein Gerlag.

Recent Posts

Leave a Comment